Create your own Playlist on LessonPaths!
Isot jättiläiset Google ja Microsoft kilpailevat kuluttajien sieluista niin tietokone-, tabletti– kuin puhelinrintamillakin. Google on Android–käyttöjärjestelmällään kasvattanut ukkospilviä Microsoftin taivaalle jo pidemmän aikaa. Koulumaailmaa enemmän kiinnostavat Google Driven pilvipalvelut tarjoavat monipuolisemman paketin käyttäjilleen kuin Microsoftin Onedrive (entinen Skydrive). Mutta nyt Microsoft aikoo kasvattaa omaan pilvensä käyttökelpoisuutta tuomalla uusia ominaisuuksia tarjolle.
OSUMA: http://bit.ly/ZxQ9W6
Google — ilmainen internetin valtaväylä? Yhdellä tunnuksella (huom. 13v- ikärja!)
Google Drive pilvipalveluna tarjoaa yksinkertaiset toimisto-ohjelmistot, kalenterin, kuvapalveluita, perinteisen sähköpostin ja kuvapuhelu/chat–ominaisuuksia. Lisäksi valikoimista löytyy mm. videoiden jakamiseen soveltuva YouTube, blogien tekemiseen tarkoitettu Blogger ja sosiaalisen median palveluita, esimerkiksi Google+. Chrome–selaimen kautta saa käyttöönsä myös lisäosia, jotka eivät toimi muissa selaimissa, esimerkiksi Google Keep, johon opiskelija voi tehdä muistiinpanoja. Koulumaailman näkökulmasta Googlen käyttö on tehty yksinkertaiseksi Google Apps For Education –lisenssillä, jonka puitteissa koulu voi hallinnoida opiskelijoiden tunnuksia turvallisesti ja ilman yksityisyysongelmia. Mm. opiskelijoiden tekemien materiaalien käyttö mainostamiseen on estetty. Education-lisenssin puitteissa voidaan koululle tehdä myös yksityisiä tai julkisia nettisivustoja ja Youtube-kanavia sekä luoda keskusteluryhmiä. Googlen palvelut ovat sinällään ilmaisia ja käytettävissä laajasti eri laitteilla, mutta toki opiskelijoiden tunnusten hallinnointi ja tietyt ylläpidolliset asiat tuottavat kustannuksia.
Microsoft – toimistotyöntekijän unelma?
Microsoftin pilvipalvelut ovat selkeämmin työelämälähtöinen kokonaisuus, jota kaupataan kouluille Office 365 for Education –konseptin puitteissa. Tietyt perusominaisuudet, kuten sähköposti, kalenteri, Officen toimistosovellukset ja kuvapuhelut löytyvät myös Microsoftin pilvipalveluista, osin hieman monipuolisempina versioina. Palvelu synkronisoi tiedostot pilveen käyttäjän tietokoneelta, jolloin tiedostoja ei tarvitse tallennella erikseen esimerkiksi koti– ja työkoneille. Googleen verrattuna akilleen kantapäänä on ollut videoportaalin ja sosiaalisen median sovellusten puute, mutta nyt pakettiin on tulossa Yammer–palvelu, ryhmät-ominaisuus sekä Office 365 –videoportaali. Uusien sovellusten avulla voidaan luoda esimerkiksi tietoturvallisia koulun sisäisiä ryhmiä tai videokanavia.
Kenen pilvilinna käyttöön?
Google yllättää monipuolisuudellaan. Lisäpalveluita ja toiminnallisuuksia löytyy yllättävän paljon, läheskään kaikkia ei tässä lyhyessä vertailussa esitelty. Palvelut myös kehittyvät nopeaa vauhtia. Miinuspuolena on Googlen pilvipalveluille tyypillinen tapa avata paljon erilaisia selaimen alasivuja auki, mikä usein sekoittaa käytännön työskentelyä. Microsoft taas tarjoaa Office 365:n puitteissa tietoturvallisen ja koko ajan monipuolistuvan palvelupaketin, ehkä hieman yksinkertaisemmalla käyttölogiikalla. Microsoftin ohjelmistoihin on ainakin vähän vanhempi opettaja ehtinyt jo tottua, mutta kokonaisuudella on myös hieman korkeampi hinta. Googlen parhaita paloja voi myös käyttää ilmaiseksi yksityisin tunnuksin, jos jää jotain kaipaamaan. Vaihtoehtoina on myös muita palveluita, esimerkiksi helppo ja yksinkertainen Dropbox. Lisäksi Opetushallitus kehittää omaa kansallista pilvipalvelua koulutuksen pilviväylää, jonka ominaisuudet tarkentuvat tulevaisuudessa.
Lyhennetty lähteestä: http://www.maailmakouluun.fi/luvassa-pilvista-mutta-lampenevaa/#more-937
No comments:
Post a Comment