GIMP: Kuvankäsittelyn perusteet ilmaisohjelmalla (Lähde: Kuvankäsittelyn perusteet ilmaisohjelmalla -kurssi / ESP Oy, Tampere): Gimp-ohjelman käytön perusteet (pdf) ja Gimp-ohjelman käyttöön liittyvät harjoitukset (pdf)
Adobe Photoshop CS: Adoben oma ohjemateriaali Photoshop CS3:n käytöstä (html). Yksityisen harrastajan tekemä Photoshop CS2 ohje Suomeksi. Ohjeessa käydään läpi kaikki perustoiminnot esimerkkien kera (html).
Sumopaint: Suomalaisen Sumopaint ohjelman ohjeistus (first drawing) (html). Katso tietoa ohjelman toiminnoista, sis. myös ohjeita (html)
Tutorial videoita
kuvankäsittelyohjelmistoja:
Tietokoneelle asennettavat ohjelmistot
Adobe Photoshop CS: Kaupallinen, ammattitason ohjelmisto. Vanhojen versioiden lisenssejä saattaa saada edullisesti esim. nettikaupoista. Uusi ohjelmisto on hintava ja ominaisuuksiltaan peruskäyttäjälle ehkä liiankin monipuolinen.
GIMP (avoimen lähdekoodin ohjelmisto, hyvin monipuolinen Photoshopin korvaaja): Gnu Image Manipulation Toolkit: Gimp:http://www.gimp.org [OSX, Windows, Linux]. Erittäin kattava kuvankäsittelyohjelma, jonka käyttäminen vaatii kuitenkin jonkin verran totuttelua ja asetusten säätämistä. Ominaisuuksiltaan hyvin lähellä alan standardia eli Adobe Photoshopia.
TuxPaint (avoimen lähdekoodin ohjelmisto, lasten piirto-ohjelmisto):TuxPaint [OSX, Windows, Linux]. Tux Paint on puhdas piirrostyökalu, jossa on kymmeniä työkaluja, tekstitoimintoja ja geometrisiä muotoja, jotta pienimmätkin voivat päästää irti koko mielikuvituksensa. Tunnettuun MS Paintiin verrattuna Tux Paint on ulkonäöltään miellyttävämpi, ja sen mahdollisuudet ovat paljon suuremmat, koska siinä on siveltimiä, leimoja ja “taikatyökaluja” eri tehosteiden lisäämiseksi piirustukseen.
Www-selaimessa toimivat ohjelmistot
Pixlr:http://pixlr.com/editor/ Yleiskäyttöinen ja ominaisuuksiltaan erinomainen kuvakäsittelysovellus voittaa kevyesti monet tietokoneelle erikseen asennettavat kuvankäsittelyohjelmat.
Sumopaint: Sumopaint Sumo Paint on verkossa toimiva kuvakäsittely- ja piirto-ohjelma, jota on ominaisuuksiltaan verrattu Adoben Photoshop:iin. Sumo Paintia pääsee käyttämään jo muutamassa sekunnissawww.sumopaint.com -osoitteessa. Sumo Paintin ominaisuuksia ja helpoutta on kehuttu vuolaasti eri julkaisuissa.
Opeteltavat kuvankäsittelytoiminnot – tehtävät
Kuvankäsittelytehtävät voivat vaihdella harjoitusryhmittäin.
Korvaava tehtävä: tee alla olevan ohjeistuksen mukainen kuva/mukaiset kuvat. Tee Moodleen kirjoitus aiheesta ja liitä/upota käsittelemäsi kuvat kirjoituksen yhteyteen.
Tässä harjoituksessa tärkeintä on tutustua peruskuvankäsittelyn prosessiin, työkalusta riippumatta. Sama prosessi voidaan toistaa eri ohjelmilla (esim.Adobe CS ja Sumopaint), ja nämä asiat tehdään:
A. Ohjelman perusvalikkoihin tutustuminen.
Avaa Adobe CS ja Adobe CS:n ohje. Tutustu aluksi työkaluihin (ohjeessa: Työtila / työkalut)
B. Opeteltavia taitoja 1-10 (käytä yllä olevaa Adoben ohjesivua tukimateriaalina)
Kuvan etsiminen nettipalvelusta. Etsi mieluinen kuva netistä (creativecommons) tai avaa kuva photoshop esimerkit kansiosta //materials -verkkolevyltä.
Kuvan avaaminen ohjelmassa (Adobe Photoshop) tai www-sovelluksessa (SumoPaint)
Kuvan rajaaminen (crop). Ylimääräiset osat pois kuvasta.
Elementtien irroittaminen kuvasta taikasauvan avulla (magic wand). Avaa uusi kuva entisen rinnalle. Irroita esim. eläin taustastaan (riippuen kuvastasi) ja siirrä se toiseen kuvaan copy-pastella
Perspektiivimuunnokset. (Free transform) Kokeile erilaisia perspektiivimuunnoksia
Valoisuuden ja väritasapainon säätö (brightness/contrast and colour)
Kuvan kääntäminen (rotate and flip)
Terävöitys ja pehmennys (sharpen and blur)
Kuvan retusointi. (stamp). Retusoi kuvaasi leimasin työkalun avulla. Poista esim. puu, ihminen, talo tms. kuvasta
Tekstin lisääminen kuvaan (text): lisää kuvan nimi ja ohjelma jolla olet tehnyt kuvan.
Koon muuttaminen (resize)
Tallennus verkkoon sopivassa muodossa (.jpg: valokuvat tai .png: piirroskuvat, graafit). Lisää omaan blogiisi liitetyn kuvan yhteyteen kuvan tekijän (itsesi tiedot, vuosiluku ja kuvan nimi)